Мынадай мәлімет бар бізде. Біздің облыста 55 мыңнан аса кәсіпкерлік субъектісі тіркелген. Оның ішінде 2373-і өңдеуші өнеркәсіп саласында жұмыс жүргізеді. Жоғарыда айтқан ең үлкен цифрдың ішінде ауыл шаруашылығы саласында, яғни, өсімдік, мал, құс өсіру кәсібімен айналысатын 12456 кәсіпкерлік тіркелген.
Біз мұны неге айтып отырмыз. Шынымен сырттан келер дайын өнімді бірінен алып, біріне сату жақсы дамығанмен, өзімізден өнім шығару әлі де кенжелеп тұр. Оған сандық көрсеткіш дәлел. Әсіресе, жергілікті жерден тұтынушыға қажет затты шығаратын шағын цехтардың үлесі аз. Дей тұрғанмен де…
Осы айда Қызылорда қаласында «Qyzylorda» арнайы белгісімен шоколад шыға бастады. Иә, сіз бен біз білетін «Қазақстан» мен «Аlpen gold» тәттісінен кем түспейтін өнімді жерлестеріміз дайындап отыр.
– Өзіңіз білесіз, карантин уақытында біз де көп адамдардай дағдарып қалдық. Жұмыс тоқтап, «екі қолға бір күрек» іздегенімізде осы идея пайда болған еді. Шоколад жасауға алдымен досым Әлібек ой салды. Одан соң анам қолдау көрсетті. Талаптандық, азды-көпті өз қаражатымызды салдық, тәуекелмен бастап кеттік, – дейді шағын шоколад цехының иесі, кәсіпкер Дархан Асан.
Ал Дарханның анасы Жәмила Елеуова бұрыннан үй жағдайында тәттілер пісіріп келген. Шоколад жасауда арнайы курсты тәмамдапты.
– Интернет аман болсын, – деп күлді Жәмила апай бізбен сөйлесіп тұрып. – Онда бәрі бар. Бірақ, ондағы ақылы курстардың барлығы бірдей өзіңе керек мәліметті бере бермейді. Жақын сіңілім арқылы арнайы курстан өтіп, өнім рецептісіне әбден қанығып барып, осы шаруаны бастадық.
Жәмила апайдың айтуынша, цехтан шығатын өнім әзірге Жаңақорған, Шиелі, Сырдария, Қармақшы аудандарына тарайды. Бір күнде 150 дана тәтті шығаратын цехтың өніміне қала дүкендері де қызығушылық танытуда.
– Керек шикізатты Ресейдің Калининградынан, сосын өзіміздің Қарағандыдан алдырамыз. Алғашында қиындық болды. Шығын да аз емес. Шоколад дәміне келтіру – өте қиын жұмыс. Қазір үш түрлі тәттіні халыққа ұсынып отырмыз. Олар – сүтті шоколад, арахис қосылғаны және жүгері дәні бар тәтті түрі. Бұның басты айырмашылығы сол, Сыр өңірінен шығатын өнім болатыны бізді қатты қуантады. Біз әу баста осыны армандадық, – дейді Дарханның досы әрі серіктесі Әлібек.
Қызылордада шығатын шоколадтың нарықтағы бағасы 270-300 теңге аралығында. Дизайны өзгеше, салмағы 90 грамм болатын тәттінің келешекте аймақтық брендке айналатынына сенім мол. Тек жергілікті кәсіпкерлік саласына жетекшілік ететін орындар қолдауын аямаса болғаны. Өйткені, Дархан осындай құзырлы мекемелер арқылы кәсібін кеңейтсем деген ойын ашық айтқан. Әзірге ол «Ақмешіт» шағын ауданынан ғимарат жалдап, анасы және досымен бірлесе шағын цехты өз халінше жүргізіп отыр.
Ержан ҚОЖАС
>>> Біздің Facebook, Instagram парақшаларымыз бен Telegram каналымызға жазылыңыз! <<<