Ресейлік дәрігер және диетолог Ольга Лушникова кешегі күннен қалған өнімдерді жеудің салдары туралы және егер күнделікті пісіру мүмкін болмаса, тағамды қалай дұрыс сақтау керектігі туралы айтты, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі «Мәскеу 24»-ке сілтеме жасап.
Дәрігер тамақ – бұл бірінші кезекте дененің барлық жасушалары үшін энергия көзі болып табылатынын түсіндірді. Тағамның адам ағзасына пайдалы жағынан әсер етуі үшін ол жаңа піскен және дұрыс дайындалған болуы керек. Көптеген адамдар болашақта пайдалану үшін тамақ дайындайтындықтан, диетолог пайдалы қасиеттерін жоғалтпауы үшін дайын тағамды қалай дұрыс сақтау керектігін айтты.
Дайын тағамдар мен термиялық өңделген тағамдардың қалдықтары пісірілгеннен кейін екі сағаттан кешіктірілмей тоңазытқышта сақталуы тиіс. Ет тағамдарының максималды сақтау мерзімі – үш-төрт күн, ал шикі көкөніс салаттарында – бірнеше сағат. Лушникованың айтуынша, пісірілген тағамды пергамент қағазға, жабысқақ пленкаға немесе герметикалық контейнерлерге салған дұрыс. Дайын тағамдарды шикі тағамдардың жанына қоюға болмайды.
Диетолог тамақты жылытқан кезде тек қажет бөлігін ысыту керектігін айтты. Өйткені тамақты қайта қайта жылытқанда өнімдерде зиянды заттар жиналады.
“Картоп өсімдік майына қуырылған кезде транс майлар, сонымен қатар канцерогенді әсері дәлелденген акриламид түзіледі. Егер сіз осындай картопты табада қайта қыздырсаңыз, оны қайтадан майға қуырсаңыз, онда бұл заттар әлдеқайда көп болады», – деп түсіндірді Лушникова.
Сонымен қатар, диетологтың айтуынша, етті, әсіресе тауықты бірнеше рет термиялық өңдеумен ақуыздың құрылымы өзгереді. Бұл ас қорыту жүйесіне жүктемені арттырады. Сондықтан дәрігер кешегі ет тағамдарын немесе құс етінен жасалған асты қайта қыздырмай, оны салаттарға, тағамдар мен бутербродтарға қосуға кеңес береді.
Сондықтан дәрігер тағамды күнделікті пісіре салып тұтыну керектігін айтты.
>>> Біздің Facebook, Instagram парақшаларымыз бен Telegram каналымызға жазылыңыз! <<<