Шаруа құты – шынайы ниет

18

0

Жаңақорған ауданында кәсіпкер саны көбейіп келеді. Мемлекеттен қайтарымсыз грант, жеңілдетілген несие алып, ісін бастағандар табысқа кенелуде. Ауданда биыл шағын және орта кәсіпкерлік субъекті саны 6435-ке жеткен. Оның 398-і заңды тұлға, 1962-сі шаруа қожалығы, 4075-і жеке кәсіпкер. Белсенді жұмыс істеп тұрғаны 6230 болса, көрсеткіші 96,8 пайыз. Нәтижесінде 8409 адам жұмыспен қамтылып, 95961 млн теңгенің өнімі өндірілген. Өткен жылдың осы кезеңімен салыстырғанда кәсіпкерліктің сандық және сапалық даму деңгейі әлдеқайда жоғары.

Мұнда 596 сауда мен қызмет объектісі тіркелген. Олардың қа­тарында 11 сауда үйі, 380 азық-түлік және азық-түлік емес сауда дүкені, 146 тұрмыстық қыз­мет көрсету және 59 қоғам­дық тамақтану орны бар. Бөлшек сауда айналымы 8213,8 млн теңге болса, өткен жылдың осы кезеңімен салыстырғанда индекс өсімі 100,1 пайыз.  

Кәсіпкерлік саласын дамытуда жүйелі жұмыс жалғасуда. Мәселен, «Жаппай кәсіпкерлікті дамыту» аясында іске асыры­латын жаңа жобаларды қол­дау, жұмыс орнын ашу арқы­лы халықтың әл-ауқатын жақсар­ту, салықтық базаны көбейту, кә­сіпкерлікті  қолдау  инфрақұры­лымын  дамыту  жұмысы ат­қа­ры­луда. Кәсіпкерлікті дамыту жө­ніндегі 2021-2025 жыл­дарға арналған ұлттық жоба шең­бе­рінде аудандық жұмыспен қамту орталығы арқылы 171 жоба грант жеңіп алды. Сондай-ақ пайыздық мөлшерлемені субсидиялау ар­қылы құны 575,3 млн теңге болатын 7 жоба қаржыландырылды.

«Аграрлық несие корпорациясы» АҚ облыстық филиалы арқылы 79, Қызылорда өңірлік инвестициялық орталығы арқы­лы 14 және «Ауыл амана­ты» бағ­дарламасы аясында «Бай­қоңыр» ӘКК АҚ арқылы 36 жоба несие алды.

Ауданда жыл басынан бері барлық қаржы көзінен 136 жоба      2475,3 млн теңгенің несиесін, 171 жоба 268,9 миллион теңгенің мем­лекеттік грантын жеңіп алды.

Кәсіп бастап, ісін дамытуды қолға алған Сәбит Камал­ов мемлекеттік қолдаудың игі­лігін көруге ниетті. Ол жылқы шаруа­шылығымен айналысады. Төрт түліктің бабын тауып, өні­мін жергілікті тұрғындарға өткізеді. Сонымен қоса бөдене бизнесін дамытуда. Іскер азамат шаруасы жайында кеңінен әң­гімелеп берген болатын.

– Біздің ауыл егін егіп, мал бағады. Негізгі астық – күріш. Бала күнімізден атакәсіпке ден қойып, еңбекке ерте араластық. Ірі шаруа қожалықтарында еңбек еттік. Әлі де бел жазбай келеміз.  Одан жаман болған жоқпыз.

Ал жылқы бағудың өзіндік себебі бар. Осыдан үш жыл бұ­рын денсаулығым сыр беріп, емін медицинадан таппай, бие­нің сүтінен жазылдым. Содан жылқы санын көбейтіп, қымыз ашыта бас­тадым. Ондағы ойым дерті бар жандарға өзім секілді пайдасы тисе деген ниет ғой. Қы­мыздың адам денсаулығы үшін пайдасы көп екені белгілі. Бір жағынан табиғи сусын, ем­дік қасиетке ие әрі құрамы дәру­менге бай, – дейді ол.

Қазір Сәбит күнделікті үш бие сауып отыр. Шаруасына жолдасы қолғабыс етеді. Қымыз дайындау да оңай шаруа емесін, оны ашытудың да тәсілі ерекше екенін айтқан ол кейінгі кездері ұлттық сусынға сұраныс барын  жеткізді. 

– Биені жазда күніне 6-7 рет сауамыз. Саумалдың екі-үш күн­дігін жинап аламыз. Жи­нал­ған саумалға ашытқы қо­сып, бөлек күбіде сақтаймыз. Одан әрі күбіге қаймақ жағып, тобылғымен ысытып, пісеміз. Бапталған, ерекше әдіспен дайындалған қымыздың дәмі тұщы болады.  Дайын болған қымызды арнайы құтыға құйып, саудаға шығарамыз. Негізінен тұрақты тұтынушылар бар. Кейде үйден де әкетеді, – дейді ол.

Шаруаның айтуынша, қазір мал бағу қиындап кеткен. Оның бірнеше себебін атады. Алды­мен жайылымдық жердің тап­шылығы өзекті болып тұрғанын жеткізді. Бұрын ауыл маңында бос жер болса, бүгінде көпшілігі шаруашылықтарға тиесілі. Одан қалса, жем-шөптің бағасы да қымбат. Сондықтан шаруалар­дың көбі төрт түлігін қорада ұс­тауға мәжбүр. Осындай қиын­дық­тарға қарамастан, Сәбит жыл­­қының бабын келтіріп отыр. Алдағы уақытта да кәсібінен қол үзбек емес.

Бөдене бизнесін бастағанына біршама уақыт болған. Қазір 200-ден аса бөденесі бар. Жұ­дырықтай құстың күтімі де ерекше. Еті мен жұмыртқасы пай­далы болғандықтан, тапсы­рыс бе­руші көп екен. Алғашында қы­­зығушылықпен айналысқан ісі қазір әжептәуір табыс көзіне айналған. Бөдененің бабы жұ­мыртқадан басталатынын айтқан ол кәсібінің қыр-сырымен бө­лісті.

– Еңбек етемін дегенге қа­шанда екі қолға бір күрек табылады. Бөдене кішкентай құс, аса нәзік. Бұл істі қызығушылықтан бастадым. Жұмыртқасын Шымкент қаласынан, инкубаторды Қызылордадан алдырдым. Балапан бір ай өткен соң жұмыртқа бере бастайды. Бұл тез жетілетін құс. Бір жылға жуықтағанда ет бағытында пайдаланамыз. Бір ерекшелігі, құс тұмауымен ауырмайды. Сондай-ақ паразиттер жоламайды. Себебі дене тем­пературасы 40 градустан жоғары.  Бөдененің арнайы жемі бар. Құрамы түрлі қоспадан тұрады. Оны Тараздан алдырамын. Күннің көзін ұнатпайды. Кө­леңкеде, ауа температурасы тұрақты жерде өсіріледі. Жел, жауын-шашынға төзбейді. Сон­дықтан барынша бабын тауып, 3-4 жылдан бері кәсіп етіп келемін. Құстың жұмыртқасы мен етіне сұраныс жоғары. Бай­қайсыз ба, тамақтанатын орындарда бөдене сорпасына тапсырыс беретіндер көп. Бағасы да әжептәуір. Өйткені емдік қасиеті ғылыми тұрғыдан дәлелденген. Жұмыртқасын да тағам мен салаттарға пайдаланады. Бұл кәсіпті келешекте кеңейту ойда бар, – дейді ол.

Сара АДАЙБАЕВА,

«Сыр бойы»