Сын сағатта жұмыла жұмыс жасап жатқан сала өкілдері баршылық. Дәрігерлер, әскерилер сияқты ауыл шаруашылығы қызметкерлері де егістік басында жұмысқа кірісті. Күн-түн демей жер жырту, тегістеу, таптау, егу жұмыстары – жоғары өнім алу жолындағы қарқынды процесс. Ы.Жақаев атындағы Қазақ күріш шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының тәжірибелік алаңқайындағы әр күн – жылға азық.
Былтыр 2 гектар жерге сынақ ретінде егілген қант құмайы (сахарное сорго) дәл қазіргі сәтте 100 гектар аумаққа егілу үстінде.
Қант құмайы қандай дақыл? Бұл дақыл өнімділігімен, ыстық және құрғақшылыққа төзімділігімен, егіннің тұрақтылығымен, жақсы жемдік қасиеттерімен және пайдаланудың әмбебаптығымен ерекшеленеді. Қанттылығы сортына қарай 20%-ке дейін болатын қант құмайын 3 рет орып, сүрлемге дайындауға болады. Тұқымның өнімділігі – 2-3,5 т/га, сабақтары – 25-тен 45 т/га дейін, қант құрамы – 10-12%, құрғақ заттар – 16-19%, тазалығы – 75-79%. Сорттардың өсу кезеңі – 120-135 күн, ол өсіру аймағына және себу мерзіміне байланысты. Тұқым себу нормасы – 2,5-тен 30 кг/га дейінгі ауытқумен 7-10 кг/га.
Ол тіпті тұзданған топырақта да өседі, құрғақшылық аймақтарда көп кездеседі. Біздің аймақтың ахуалында бұл дақылдан түсер пайда орасан зор. Оның жай-жапсарын институт ғалымдары жіті бақылауда.
>>> Біздің Facebook, Instagram парақшаларымыз бен Telegram каналымызға жазылыңыз! <<<